• about me
  • menu
  • categories
  • Pienių pesto

    Kiaulpieniu pesto Šį pavasarį labai daug sodo. Paskutinis išmoktas triukas: svogūnus reikia sodinti su liniuote :) Labai matematiška, bet rezultatas labai estetiškas. Triukas siekia neatkapstomus visų lietuvos močiučių laikus... Kaimynė Angelė irgi matuodama ėjo daržais keturiom.
    Kažkada sakiau, kad jei sode būtų internetas ir šilto vandens vakarais nusiprausti tai gyvenčiau ten ir į miestą nekiščiau nosies. Po beveik savaitės nenutraukiamo sodininkavimo labai sunku grįžti į civilizacija, kuri įpareigoja būti švariais plaukais ir apsirengus, kaip miestiečiui pridera. Vienas punktas išsipildė, kai savaitgalį atvažiavo Ignas su labai protingu savo telefonu ir davė man interneto. Tai buvo kažkas neįtikėtino: sėdžiu ant gonkų, kramtau ridikus ir derinu reikalus manodrabuziai.lt To dar nebuvo!
    O dabar į temą. Neseniai radau man labai patikusį įrašą apie pienių patiekalą ir praėjusį savaitgalį pasismaginau. Mūsų pieva labai tiuninguota ir ten nei pienės salotoms, nei trauklapio numušam pirštui nerasi su padidinamu stiklu. Bet pas Viltę ir pamiškėj - šienauk. Receptas sakė - 300g. bet kadangi aš neturiu supračiaus, kaip vizualiai atrodo toks kiekis, tai tiesiogine ta žodžio prasme prišienavau jaunai atrodančių pienių lapų. Jaunumą nustačiau pagal jų dydį (o kaip kitaip?). Kadangi rimtai pykstuosi su instrukcijom, esu įsitikinus, kad skrudintų saulėgražų bei česnako taip pat padauginau. Bet gavosi fantastiškai!
    Dabar kur tik einu, man visur žydi pienių pesto! Visi žali Kauno kampai. Apie pienes buvau išmokyta, kad tai yra piktžolė ir jas reikia naikinti, ir tik pastaraisiais metais susiprotėjom apsigalvoti. Mama pasakojo, kad ji kartais ir žiedų pakramto. Namų bibliotekoj susiradau tik nedidelę dalį įrodymų apie stebuklingas paprastosios kiaulpienės savybes.
    Iki bazilikų derliaus dar tolokai, todėl jeigu yra galimybių prisirinkti toliau nuo miesto ir kelių augančių pienių lapų - labai rekomenduoju.KiaupieneKiaupiene1

    Kiaulpieniu pesto Šį pavasarį labai daug sodo. Paskutinis išmoktas triukas: svogūnus reikia sodinti su liniuote :) Labai matematiška, bet rezultatas labai estetiškas. Triukas siekia neatkapstomus visų lietuvos močiučių laikus... Kaimynė Angelė irgi matuodama ėjo daržais keturiom.
    Kažkada sakiau, kad jei sode būtų internetas ir šilto vandens vakarais nusiprausti tai gyvenčiau ten ir į miestą nekiščiau nosies. Po beveik savaitės nenutraukiamo sodininkavimo labai sunku grįžti į civilizacija, kuri įpareigoja būti švariais plaukais ir apsirengus, kaip miestiečiui pridera. Vienas punktas išsipildė, kai savaitgalį atvažiavo Ignas su labai protingu savo telefonu ir davė man interneto. Tai buvo kažkas neįtikėtino: sėdžiu ant gonkų, kramtau ridikus ir derinu reikalus manodrabuziai.lt To dar nebuvo!
    O dabar į temą. Neseniai radau man labai patikusį įrašą apie pienių patiekalą ir praėjusį savaitgalį pasismaginau. Mūsų pieva labai tiuninguota ir ten nei pienės salotoms, nei trauklapio numušam pirštui nerasi su padidinamu stiklu. Bet pas Viltę ir pamiškėj - šienauk. Receptas sakė - 300g. bet kadangi aš neturiu supračiaus, kaip vizualiai atrodo toks kiekis, tai tiesiogine ta žodžio prasme prišienavau jaunai atrodančių pienių lapų. Jaunumą nustačiau pagal jų dydį (o kaip kitaip?). Kadangi rimtai pykstuosi su instrukcijom, esu įsitikinus, kad skrudintų saulėgražų bei česnako taip pat padauginau. Bet gavosi fantastiškai!
    Dabar kur tik einu, man visur žydi pienių pesto! Visi žali Kauno kampai. Apie pienes buvau išmokyta, kad tai yra piktžolė ir jas reikia naikinti, ir tik pastaraisiais metais susiprotėjom apsigalvoti. Mama pasakojo, kad ji kartais ir žiedų pakramto. Namų bibliotekoj susiradau tik nedidelę dalį įrodymų apie stebuklingas paprastosios kiaulpienės savybes.
    Iki bazilikų derliaus dar tolokai, todėl jeigu yra galimybių prisirinkti toliau nuo miesto ir kelių augančių pienių lapų - labai rekomenduoju.KiaupieneKiaupiene1

    . Monday, May 07, 2012 .

    10 comments

    1. Taip taip, visiška tiesa, soduose tikrai trūksta tik interneto ir šilto vandens.
      O aš šį savaitgalį rimtai verkiau sode, nes supuvo visi mano jurginai rūsy...sunkus sodininko gyvenimas.

      ReplyDelete
    2. Tikrai kad nelengvas... tavo supuvo, o mano, man atrodo, sudžiuvo negrįžtamai.. sausi stagarai, net nesiruošia gyventi.

      ReplyDelete
    3. aš iš kiaulpienių žiedų vadinamąjį medų verdu, sirupą tiksliau. kvapnus daikčiukas, gerai sueina į arbatą...

      ReplyDelete
    4. Kaip aš Jus suprantu merginos, nes pati esu įklimpusi į sodininkystę (ak tos gėlės ir prieskoniai). Aš savaitgalį kaip tik sodinau jurginus, o nauja mano meilė tai lelijos, nesugebu joms atsilaikyti.
      Na, man kažkaip gamtoje netrūksta interneto, net televizoriaus nežiūriu, tik radiją kartais įsijungiu :)

      Juokauju, kad penktadienį išvažiuoju panaši į žmogų, o sekmadienį, kai grįžtu, tai jau nebūnu panaši į žmogų :) ak, ta sodininkystė.

      ReplyDelete
    5. Ei, o gal kartais tavojoj protingojoj namu bibliotekoj randasi koks nors panasus straipsniukas apie silauoges?:)

      ReplyDelete
      Replies
      1. Esu girdejus, kad silauoge yra dekoratyvinis dalykas.. musu bibliotekoj daugiau laukiniai... Nieko apie jas neradau..

        Delete
      2. O, radau:
        http://www.flickr.com/photos/57875693@N03/7169642202/in/photostream

        Delete
    6. oho, niekuomet nemaniau, kad jos valgomos. O Dabar labai suviliojai :)

      ReplyDelete
    7. Įdomu. Bet man kažkaip baisoka kažką TOKIO gamintis. Nors esu iš tų, kurie ir dilgėlių saločikes su mielu noru vaikystei kirto ir paeksperimentuot nevengiu, bet ne, matyt dar ne laikas. Bazilikai ant palangės jau tikri dičkiai, tad tradicinio pesto, ką ten pesto, traidicinių šviežių bazilikų pakaks!

      ReplyDelete
    8. Eina sau... Be proto pavydžiu sodo!!! Turiu tik vieną palangę, o ten vieni prieskoniai vietoj pelargonijų. Va, vakar dar nusipirkau rozmarino daigų, citrininio čiobrelio, melisos ir pipirmėtės. Kur mano protas buvo? Vos radau vietos, kur pasodint :D
      Aš vis neprisiruošiu pasigamint ko nors iš pienių ir dilgėlių.

      Ai, dar sako, kad skanu yra pienių medus :)

      ReplyDelete